Geen categorie
comment 1

Schoonheidsrituelen: de voordelen van droogborstelen

Hallo schoonheden💋

Schoonheidsrituelen: we hebben er allemaal een. Misschien smeer je je huid elke avond in met prachtige ayurvedische oliën voordat je gaat slapen; misschien heb je een speciaal mengsel van heerlijk geurende ingrediënten die je in je haar spuit als je uit de douche komt, misschien doe je een aantal keer per week een liftende Gua Sha gezichtsmassage.

Wat die van jou ook mag zijn, schoonheidsrituelen zijn iets om te koesteren – ze  laten ons eruit zien en voelen als godinnen. Als dit niet al een van jouw rituelen is, heb ik vandaag een nieuwe voor je om op te nemen in jouw dagelijkse routine: droog borstelen.

Droogborstelen is een aloude schoonheidsritueel die duizenden jaren terug gaat. In Japan wordt er al eeuwen met sisal of loofah geborsteld, de Native Americans borstelden met de haren van maïskolven en in Scandinavië met twijgjes. In de Ayurveda heet het droog borstel ritueel ‘garshana’, waar gewreven wordt met ruwe zijde handschoenen.

Voordelen

De eenvoudige handeling om de huid slechts een paar minuten per dag te borstelen met een natuurlijke borstel heeft voordelen die veel verder gaan dan alleen de buitenkant.

Aan de buitenkant maakt droogborstelen de poriën vrij en exfolieert de huid , waardoor deze er stralend uitziet en mooi glad en zacht aanvoelt . Van binnen stimuleert het het lymfestelsel, ruimt gifstoffen op, voorkomt stagnaties in het lymfevocht en daarmee ophoping van afvalstoffen. Het houdt de doorbloeding in de huid actief waardoor huidveroudering wordt vertraagd.

Het gevoel van de haren op je huid stimuleert je zenuwstelsel en voelt geweldig aan. Sommige gezondheidsexperts zijn van mening dat tot een van de voordelen het verbeteren van de spijsvertering behoort .

Mindful

Maar weet je wat mijn favoriete aspect is? Het droogborstelen is een verkwikkend ritueel en kalmeert de geest.  Door het wakker borstelen van de huid voel je de energie door je lichaam stromen. De zachte borstel beweging kan op zichzelf een meditatie worden, waardoor je je geest kunt bevrijden van stress en je verwend, blij en opgewonden voelt voor wat deze dag je ook maar brengt.

Dus, hoe werkt het?

Eerst moet je een goede borstel kopen – kies er een met natuurlijke haren, in plaats van synthetisch, omdat dit soort veel zachter voor je huid zal zijn. Er zijn veel droogborstels op de markt die zijn gemaakt met plantaardige vezels.

Borstel voordat je gaat douchen je hele lichaam, beginnend met je voeten en werk omhoog met grote, opwaartse vegende bewegingen. Zorg ervoor dat zowel je huid als de borstelharen droog zijn en borstel altijd naar je hart, omdat dit de lymfestroom naar de hoofdkanalen van het lymfestelsel stimuleert. Houd in gedachtedat het de bedoeling is om te masseren en niet te scrubben. Borstel je gezicht niet (tenzij je een borstel hebt die speciaal hiervoor is), evenals andere gevoelige of geïrriteerde gebieden. Op je romp en borstkas maak je je cirkelbewegingen en je besteed extra aandacht aan plekken waar lymfeklieren zitten, zoals onder je kaak, in je oksels en in je liezen. Oefen meer druk uit op de voeten, benen, armen en billen; en minder druk op de voor- en achterkant van de romp. Als je klaar bent mag je huid er niet rood uitzien of geïrriteerd aanvoelen. Lief zijn! Je kunt twee minuten tot een half uur borstelen – of meer! Doe wat goed voor je voelt. Eindig de douchesessie met afwisselend koud en warm water. Dit stimuleert de bloedsomloop.

Skip droogborstelen als je een gevoelige of extreem droge huid hebt. Ook is droogborstelen niet geschikt voor jou als je last hebt van eczeem, acné of psoriasis. Je loopt het risico de huid te irriteren of beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Me-time

Het is belangrijk dat je voldoende tijd voor jezelf vrijmaakt, zodat je kunt ontspannen en genieten van dit ritueel in plaats van te bedenken welke vergadering je gepland hebt staan of wat je in hemelsnaam vanavond gaat eten. Probeer mindful te werk gaan, simpelweg aanwezig te zijn bij dit ritueel. Zet rustgevende muziek op, steek wierook aan en doe alles wat je nodig hebt om jezelf te helpen kalm en op je gemak te voelen … dit kan gewoon je favoriete deel van de dag worden.

Probeer het eens een maand en geef je lichaam de aandacht die het verdient. Geloof me, je gaat heel enthousiast worden als je na een paar weken het resultaat ziet en voelt!

Wie borstelt hier regelmatig het lichaam? Laat het mij weten!

Nathelie x

Photo credits: Inspo by Pinterest

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.